راهنمای خرید قسطی تا 130 میلیون تومان (بدون ضامن)

مانیتور IPS یا VA؟ کدام یک برای من مناسب است؟

هلیا مینائی
  • 27 آذر 1402
  • 6 دقیقه مطالعه
تفاوت مانیتور IPS با VA چیست؟

یکی از مهم‌ترین ویژگی‌هایی که باید هنگام خرید مانیتور، تلویزیون یا هر دستگاه دیجیتالی که نمایشگر دارد در نظر بگیرید، نوع پنل استفاده شده در آن است که در کنار ابعاد و رزولوشن، روی نمایش محتوا تاثیر بسزایی می‌گذارد. هر فناوری پنل نقاط قوت و ضعف خود منحصربه‌فرد خودش را دارد و انتخاب بهترین آن‌ها معمولاً به استفاده و ترجیحات شخصی شما بستگی دارد.

خرید و مشاهده قیمت مانیتور در فروشگاه اینترنتی فراکو

حین خرید دستگاه‌های دیجیتالی که دارای نمایشگر هستند، احتمالا با اصطلاحات تازه و تکنولوژی‌های متفاوتی روبه‌رو خواهید شد که ممکن است کمی انتخاب را برای شما دشوار کنند؛ البته پنل‌های IPS و VA معمولا بهترین انتخاب‌ها برای اشخاصی هستند که دنبال سیستمی با ویژگی‌های بصری خوب و قیمتی مطلوب هستند. اما هرکدام از این فناوری‌ها به چه معنا هستند و به‌صورت کلی تفاوت مانیتور IPS با VA چیست؟ در ادامه با پاسخ به این سوال همراه شما خواهیم بود تا بتوانید بهترین انتخاب ممکن را داشته باشید.

پنل (IPS (In-Plane Switching چیست؟

پنل‌‌های IPS یا In-Plane Switching یکی از بهترین نمایشگرها از نظر نمایش‌ رنگ‌ها و زاویه دید محسوب می‌شود. در این پنل کریستال‌ها به‌صورت افقی چیدمان شده‌اند و از این کریستال‌ها برای انتقال نور و نمایش تصویر استفاده می‌شود؛ درنتیجه پراکندگی نور کاهش پیدا می‌کند و تصاویر با رنگ‌های طبیعی و شارپ‌تر به چشم بیننده می‌رسد.

پنل (IPS (In-Plane Switching چیست

مانیتورهایی که به پنل IPS مجهز شده‌‌اند، جزو معدود پنل‌هایی هستند که قادر به پشتیبانی از ۹۵ درصد یا حتی ۱۰۰ درصد از طیف رنگی DCI-P3 هستند؛ اما از طرفی به خوبی نمی‌توانند محیط‌هایی تاریک و رنگ‌های تیره را به تصویر بکشند. همچنین شما از هر طرفی که بخواهید می‌توانید به مانیتور نگاه کنید،‌ بدون اینکه با افت وضوح و کیفیت تصویر مواجه شوید؛ چراکه زاویه دید ۱۷۸ درجه‌ای را در اختیار کاربر می‌گذارد. نرخ نوسازی این پنل نسبت به سایر پنل‌ها کمتر است و اگر قصد دریافت رفرش ریت بالاتر را دارید باید به سراغ سایر نمایشگرها بروید.

  • زاویه دید گسترده‌
  • سرعت پاسخ دهی مطلوب
  • مقاوم در برابر ضربه
  • کنتراست کم
  • قیمت نسبتا بالا
  • مصرف انرژی کم
  • امکانات خوب

پنل (VA (Vertical Alignment چیست؟

پنل VA یا به عبارتی Vertical Alignment نمایانگر چیدمان عمودی کریستال‌ها است؛ به این معنا که هنگام ورود ولتاژ موردنیاز جهت رد شدن نور، کج شدن مولکول‌های کریستالی اتفاق می‌افتد. درواقع نمایشگر‌های VA تلفیقی از پنل‌های IPS و TN هستند که نسبت کنتراست مطلوبی دارند و به خوبی می‌توانند محتوای HDR را نمایش دهند.

پنل (VA (Vertical Alignment چیست

مانند پنل‌های IPS، در این نوع نمایشگر‌ هم شاهد زاویه دید ۱۷۸ درجه‌ای هستیم که می‌توانید محتوای در حال نمایش را بدون از دست رفتن شفافیت و وضوح از زوایای مختلف تماشا کنید. به‌طور کلی صرف نظر از محتوای بصری، پنل‌های VA می‌توانند با سرعت قابل‌قبول، تصاویر واضح و باکیفیتی را به کاربر نمایش دهند.

  • زاویه دید گسترده
  • سرعت پاسخ دهی مطلوب
  • کنتراست بالا
  • قیمت مقرون‌به‌صرفه
  • مصرف انرژی بالا
  • پراکندگی بالای نور
  • مقاومت کمتر و حساس نسبت به ضربه

تفاوت مانیتور IPS با VA چیست؟

همان‌طور که پیش‌تر به آن اشاره شد،‌ یکی از مسائل مهمی که باید حین خرید سیستم‌هایی که دارای نمایشگر هستند به آن‌ توجه کنید، نوع پنل آن‌ها است. حال که با مفهوم هر یک از پنل‌های IPS و VA آشنا شدید، در ادامه به تفاوت مانیتور IPS با VA اشاره خواهیم کرد تا بدانید کدام‌یک از آن‌ها مناسب شما خواهد بود.

دقت و پوشش رنگی

از گذشته تا به الان مانیتور IPS به نمایشگرهایی با دقت رنگی بالا و پوشش بالایی از طیف رنگی گسترده مانند DCI-P3 یا Adobe sRGB شناخته می‌شوند. همچنین از زوایای وسیع‌تر هم رنگ‌ها واضح و شفاف به نظر می‌رسند؛ بنابراین برای مشاهده دقیق رنگ‌ها نیازی نیست تلاش چندانی انجام دهید.

تفاوت مانیتور IPS با VA در دقت و پوشش رنگی

در نمایشگرهای VA دقت و پوشش رنگ تا حد زیادی حتی در زوایای وسیع‌تر هم خوب است؛ اما رنگ‌ها به‌صورت یکنواخت نمایش داده نمی‌شوند و بسته به زاویه دید و فاصله بین بیننده و نمایشگر متفاوت خواهد بود. البته کنتراست بالای پنل‌های VA در این بخش کمی ماجرا را عوض و دشوارتر خواهند کرد؛ چراکه رنگ‌ها جذاب‌تر به نظر می‌رسند.

نسبت کنتراست

نسبت کنتراست معیاری است که میزان عمق رنگ سیاه نمایشگر را اندازه‌گیری می‌کند که با نسبت x:1 سنجیده می‌شود و هر چه عدد x بالاتر باشد نتیجه بهتر خواهد بود. اگرچه پنل‌های IPS به‌طور کلی از نظر دقت رنگ بسیار خوب هستند؛ اما نمایش رنگ مشکی در آن‌ها به خوبی نمایش داده نمی‌شود. اکثر مانیتورهای IPS نسبت کنتراست ۱۰۰۰:۱ دارند که چندان چنگی به دل نمی‌زند؛ البته این مقدار می‌تواند تا حدود ۲۰۰۰:۱ برسد.

شاید پنل‌های VA در نمایش رنگ‌ها مشکل داشته باشند، اما در به تصویر کشیدن رنگ مشکی فوق‌العاده عمل می‌کنند؛ به این معنا که حتی سطح پایین‌ترین نمایشگرهای VA می‌توانند به‌راحتی نسبت کنتراست ۲۰۰۰:۱ داشته باشند و برخی حتی می‌توانند بالاتر از ۵۰۰۰:۱ دست پیدا کنند. درواقع، VA از نظر نسبت کنتراست پس از OLED در رتبه دوم قرار دارد؛ به همین دلیل، صفحه‌نمایش با پنل VA می‌تواند بهتر از نمونه IPS در صحنه‌های تاریک‌تر به نظر برسد.

زمان پاسخ‌دهی

به‌طور کلی زمان پاسخ‌دهی مدت‌زمانی است که برای به‌روزرسانی کامل نمایشگر و نمایش تصویری جدید نیاز است و در صورت بالا بودن می‌تواند منجر به ایجاد صحنه‌های تار و لکه‌دار شود؛ این مشکل که اصطلاحا Ghosting نامیده می‌شود،‌ برای گیمرها آزاردهنده است که دقیقا همان‌جایی است که هر دو پنل‌ها باهم مبارزه می‌کنند و جزو تفاوت مانیتور IPS با VA محسوب می‌شود.

تفاوت مانیتور IPS با VA در زمان پاسخ‌دهی

به دلیل ساختار افقی کریستال‌های پنل IPS، سرعت پردازش و انتقال آن‌ها بالا است و بهترین پنل‌های IPS در زمان پاسخگویی قادر به شکست بهترین پنل‌های VA خواهند بود. البته موضوعی که باید به آن توجه داشته باشید این است که زمانی این ویژگی بهتر است که زمان پاسخ‌گویی با نرخ نوسازی هم‌خوانی داشته باشد. به عنوان مثال در نمایشگری با نرخ به‌روزرسانی 60 هرتزی زمان پاسخ‌دهی ۱۶٫۶۶ میلی‌ثانیه طول می‌کشد؛ به همین منظور زمان پاسخ‌دهی 1 میلی‌ثانیه چندان کا‌ر‌آمد نخواهد بود اما در مانیتور 144 هرتز این موضوع مهم‌تر است. به صورت کلی پنل‌های VA سرعت بیشتری دارند و برای مانیتور گیمینگ رایج‌ترند اما با تکنولوژی‌هایی که به تازگی وارد دنیای دیجیتال شده فرق آن‌ها چندان حس نمی‌شود.

نرخ‌نوسازی

پنل‌های IPS نسبت به VA از نرخ تازه‌سازی بالاتری برخوردار هستند؛ به این صورت که نرخ نوسازی پنل‌های IPS تا ۵۰۰ هرتز هم می‌رسد اما این میزان در VA تنها ۱۴۴ یا ۱۶۵ هرتز است. در حال حاضر تنها چند مانیتور VA وجود دارند که می‌توانند تا ۲۴۰ هرتز نرخ نوسازی را در اختیار کاربر قرار دهند؛ از همین رو اشخاصی که به نرخ نوسازی بالا نیاز دارند باید به سراغ نمایشگرهای IPS بروند.

زاویه دید

در ادامه تفاوت مانیتور IPS با VA به سراغ زاویه دید آن‌ها خواهیم رفت. با اینکه هر دوی این نمایشگرها زاویه ۱۷۸ درجه را ارائه می‌دهند اما پنل IPS به دلی ساختار افقی کریستال‌های خود از پخش شدن نور جلوگیری می‌کند و افراد در هر زاویه‌ای که قرار بگیرند به راحتی و با وضوح و کیفیت بالا می‌توانند محتوای در حال پخش را تماشا کنند. از طرف دیگر در مانتیور VA این موضوع متفاوت است و زمانی که کمی مقدار زاویه شخص بیننده نسبت به مانیتور تغییر پیدا کند، تصاویر در حال پخش تار شده و وضوح آن‌ها دچار مشکل می‌شود.

تفاوت مانیتور IPS با VA در زاویه دید

مقاومت پنل

هنگام وارد شدن ضربه به نمایشگرهایی که از نوع IPS هستند با مقاومت بیشتری از نظر فشار و ضربه روبه‌رو خواهید شد؛ درحالی‌که پنل‌های VA بسیار حساس‌تر هستند و حتی با یک لمس ساده رد یا نقطه‌های سیاه به چشم می‌آید.

قیمت

آخرین تفاوت مانیتور IPS با VA که قصد داریم به آن بپردازیم، مبحث قیمت آن‌ها است که در پنل IPS به دلیل برخورداری از کیفیت بالا، ساختار و فناوری‌های برجسته‌تر قیمت بالاتری دارد؛ اما پنل VA با قیمت کمتری که دارد به‌عنوان مانیتور اقتصادی و برای استفاده معمول از آن استفاده می‌شود.

پنل IPS بهتر است یا VA؟

با توجه به تمام نکاتی که درباره تفاوت مانیتور IPS با VA به آن پرداخته شد، می‌توان گفت پنلی وجود ندارد که تمامی قسمت‌های آن عملکرد بسیار مطلوبی را ارائه دهد؛ از همین رو انتخاب اینکه کدام نوع پنل برای شما مناسب است کاملا بسته به نوع استفاده دارد. در گذشته تفاوت‌های بسیاری میان پنل‌ها به چشم می‌خورد اما با پیشرفت فناوری، حال دیگر تفاوت‌ها چندان قابل‌توجه نیستند.

فقط دو مورد زاویه دید و کنتراست در تفاوت مانیتور IPS با VA وجود دارد که خوب است بسته به نیاز خود به آن‌ها توجه کنید. به‌عنوان مثال اگر در اتاقی تاریک هستید، انتخاب نمایشگر VA بهتر است؛ چراکه قادر به نمایش عمق رنگ مشکی بیشتری خواهد بود. اما اگر غیر از این است باید روی سایر ویژگی‌های مانیتور تمرکز کنید. همچنین مانیتورها، تلویزیون‌های مخصوص بازی، نمایشگرهای فوق عریض و اکثر مانیتور گیمینگ از پنل VA استفاده می‌کنند. به‌طور کلی تفاوت مانیتور IPS با VA در حال حاضر به‌قدری جزئی است که برای کاربران معمولی به چشم نخواهد آمد.

پست های مرتبط برای شما

دیدگاه کاربران

برای ثبت نظر ابتدا باید وارد شوید.

تا کنون هیچ دیدگاهی برای این مقاله ثبت نشده است.

شما میتوانید اولین نفری باشید که برای این مقاله دیدگاه ثبت می کند.