جشنواره بازگشت به مدرسه، با امکان پرداخت قسطی

رفع هنگ کردن لپ تاپ با بهترین روش

لیلا لالوئی
  • 13 خرداد 1403
  • 9 دقیقه مطالعه
هنگ کردن لپ تاپ

ممکن است برای شما هم اتفاق افتاده باشد که در هنگام انجام یک کار مهم با لپ تاپ، به صورت ناگهانی دستگاه هنگ کند. هنگ کردن لپ تاپ یکی از رایج‌ترین مشکلاتی است که کاربران با آن مواجه می‌شوند. این مشکل می‌تواند بسیار آزاردهنده باشد و در عملکرد دستگاه اختلال ایجاد کند. در این مقاله از فرامگ، به بررسی علل، راه‌حل‌ها و روش‌های پیشگیری از هنگ کردن لپ تاپ می‌پردازیم.

علل هنگ کردن لپ تاپ

هنگ کردن لپ تاپ یکی از مشکلاتی است که می‌تواند حتی در کوتاه مدت عملکرد دستگاه را تحت تاثیر قرار دهد. دلایل مختلفی می‌توانند باعث هنگ کردن لپ تاپ شوند، که با دانستن این علت‌ها می‌توانید از آن جلوگیری کنید. 

هنگ کردن لپ تاپ تصویر اول

مشکلات سخت‌افزاری

یکی از دلایلی که می‌تواند باعث هنگ کردن لپ تاپ شود، شاید منشاء سخت افزاری داشته باشد. مشکلات سخت افزاری در هنگی دستگاه به صورت زیر است:

  • گرم شدن بیش از حد CPU یا GPU
  • نقص در حافظه RAM
  • خرابی هارد دیسک
  • مشکلات مربوط به باتری

گرم شدن بیش از حد

گرم شدن بیش از حد CPU، GPU یا سایر اجزای داخلی لپ‌تاپ می‌تواند یکی از شایع‌ترین علل هنگ کردن باشد. این گرم شدن می‌تواند به دلیل انسداد فن‌ها، تجمع گرد و غبار، یا استفاده از لپ‌تاپ در محیط‌های گرم ایجاد شود. 

نشانه‌های گرم شدن CPU، GPU یا سایر اجزای داخلی، داغ شدن غیر طبیعی بدنه‌ی دستگاه، صدای بلند فن‌ها، افت ناگهانی و بدون علت عملکرد و خاموش شدن ناگهانی لپ تاپ است.

برای حل این مشکلات باید فن‌ها و دریچه‌های هوا را همواره تمیز نگه دارید و از استفاده کردن از دستگاه روی پتو و بالشت اجتناب کنید. همچنین از لپ تاپ خود در محیط خنک و مناسب استفاده کرده و در صورتی که در محیط گرمی هستید پیشنهاد می‌شود فن خنک کننده را زیر لپ تاپ خود قرار دهید. همچنین گاهی اوقات ممکن است در اثر استفاده طولانی مدت از لپ تاپ، خمیر سیلیکون CPU و GPU از بین رفته باشد و دستگاه گرم شود. در صورتی که از تخصص کافی برخوردارید می‌توانید با تعویض این خمیر، با خمیر مرغوب این مشکل را رفع کنید.

مشکل در حافظه RAM

مشکلات مربوط به حافظه RAM، مانند معیوب شدن ماژول‌ها یا عدم تطابق آن‌ها، می‌تواند باعث ناپایداری سیستم و هنگ کردن لپ‌ تاپ شود. 

نشانه‌های مشکل در RAM، هنگ کردن و فریز شدن صفحه نمایشگر، نمایش خطای (Blue Screen of Death (BSOD روی نمایشگر، راه اندازی مجدد ناگهانی و بی‌دلیل و کند شدن و افت عملکرد سیستم است.

برای رفع این مشکل باید سلامت RAM را بررسی کنید و بعد از بررسی کامل سیستم در صورتی که ماژول‌های RAM معیوب شده باشد، حتما نیاز به تعویض دارند. در مراحل تعویض نیز به یاد داشته باشید که باید ماژول‌های RAM با سرعت و فرکانس سازگار با مادربرد لپ تاپ را خریداری کنید.

هنگ کردن لپ تاپ تصویر دوم

خرابی هارد دیسک

مشکلات مربوط به هارد دیسک، مانند بدسکتورها یا خرابی هد، می‌تواند باعث کند شدن سیستم، از دست رفتن اطلاعات و حتی هنگ کردن لپ‌تاپ شود.

نشانه‌های خرابی هارد دیسک به صورت ایجاد سر و صدای غیر طبیعی، کند شدن شدید سیستم به صورت غیر طبیعی، خطا در خواندن یا نوشتن اطلاعات و همچنین در شرایط بدتر ممکن است با از دست رفتن ناگهانی اطلاعات، همراه باشد.

برای رفع این مشکل ابتدا باید سلامت هارد دیسک را بررسی کنید در این هنگام اگر متوجه وجود بدسکتور شدید (عدم پاسخ هارد دیسک به نوشتن و خواندن اطلاعات) باید با استفاده از نرم افزارهای از اطلاعات نسخه بکاپ تهیه کنید، اطلاعات خود را نجات دهید تا از حذف احتمالی آن‌ها جلوگیری شود. اگر متوجه شدید که هارد دیسک دچار خرابی شده، بهترین راه حل تعویض آن است. 

مشکلات مربوط به باتری

یکی از دلایل هنگ کردن لپ تاپ قطعا باتری است. در صورتی که مدت طولانی است که از لپ تاپ خود استفاده می‌کنید پس حتما عمر مفید باتری به اتمام رسیده است. باتری‌های معیوب یا فرسوده می‌توانند باعث نوسانات برق و در نتیجه ناپایداری سیستم و هنگ کردن لپ‌تاپ شوند.

نشانه‌های خرابی باتری با تحلیه‌ی سریع باتری، خاموش شدن ناگهانی لپ‌تاپ و داغ شدن بی دلیل خود را نشان می‌دهد.

برای رفع خرابی باتری اول از همه باید سلامت باتری را با استفاده از ابزارهای تشخیص، بررسی کرده و اگر متوجه فرسودگی یا خرابی باتری شده‌اید باید با باتری اورجینال و اصلی آن را تعویض کنید. بعد از تعویض باتری هم، باید نکاتی مانند استفاده از شارژر و آداپتور برق اصلی را در نگهداری باتری جدی بگیرید.

هنگ کردن لپ تاپ تصویر سوم

مشکلات نرم‌افزاری

علاوه بر مشکلات سخت‌افزاری، مشکلات نرم‌افزاری نیز می‌توانند باعث هنگ کردن لپ‌تاپ شوند که بسیار رایج هستند. در این بخش، به بررسی رایج‌ترین مشکلات نرم‌افزاری که در این زمینه نقش دارند می‌پردازیم:

  • ویروس‌ها و بدافزارها
  • درایورهای قدیمی یا خراب
  • برنامه‌های ناسازگار
  • سیستم عامل خراب یا به‌روزرسانی نشده

ویروس‌ها و بدافزارها

اولین و رایج‌ترین دلیل هنگ کردن لپ تاپ قطعا وجود ویروس یا بدافزار در لپ تاپ است. ویروس‌ها و بدافزارها می‌توانند با ورود به سیستم شما، منابع آن را اشغال کرده و باعث کندی، ناپایداری و در نهایت هنگ کردن لپ‌تاپ شوند. پس حتما لپ تاپ را از لحاظ وجود ویروس بررسی کنید.

نشانه‌های ویروس و بدافزارها می‌تواند با افت ناگهانی عملکرد، کند شدن شدید سیستم، باز شدن خودکار برنامه‌ها و وب‌سایت‌ها، نمایش پیغام‌های خطا و هشدار غیرمعمول روی نمایشگر و داغ شدن غیرطبیعی لپ تاپ، همراه باشد.

برای رفع این مشکل شما در گام نخست اگر روی سیستم آنتی ویروس نصب نکرده‌اید، باید از یک آنتی ویروس قوی و کاملا به‌روز برای اسکن و پاکسازی سیستم استفاده کنید و حتما آپدیت بودن برنامه آنتی ویروس را جدی بگیرد. همچنین برای جلوگیری از ورود ویروس یا بدافزار از باز کردن سایت‌ها و کلیک روی لینک‌های مشکوک خودداری کرده و می‌توانید از یک فایروال قوی برای محافظت از سیستم خود در برابر حملات آنلاین استفاده کنید.

درایورهای قدیمی یا خراب

درایورها نرم‌افزارهایی هستند که به سیستم عامل شما اجازه می‌دهند تا با سخت‌افزار لپ‌تاپ شما ارتباط برقرار کند. درایورهای قدیمی یا خراب می‌توانند باعث ناپایداری سیستم و هنگ کردن لپ‌تاپ شوند. به همین دلیل باید مشکلات درایورها را جدی بگیرید.

نشانه‌های وجود مشکل در درایورهای قدیمی یا خراب مشکلات اتصال مربوط به دستگاه‌های جانبی مانند پرینتر یا اسکنر، نمایش خطای (Blue Screen of Death (BSOD، کاهش ناگهانی عملکرد و در آخر هنگ کردن و خاموش شدن لپ تاپ است. 

برای رفع این مشکل باید به صورت مرتب و همیشگی با استفاده از ابزارهای به‌روزرسانی درایور یا وب سایت سازنده، درایورها را به‌روز کرده و اگر قصد نصب درایور جدید را دارید باید از وب سایت معتبر استفاده کنید. در صورت بروز مشکل پس از به‌روزرسانی درایور، درایور را به نسخه قبلی برگردانید.

هنگ کردن لپ تاپ تصویر پنجم

برنامه‌های ناسازگار یا معیوب

برخی از برنامه‌ها ممکن است با سیستم عامل شما یا سایر برنامه‌های نصب شده روی لپ‌تاپ شما ناسازگار باشند. این ناسازگاری می‌تواند باعث ناپایداری سیستم و هنگ کردن لپ‌تاپ شود. همچنین گاهی اوقات ممکن است بعد از نصب سیستم عامل جدید متوجه هنگ کردن مداوم لپ تاپ شوید که علت وجود مشکل در سیستم عامل است و برای حل مشکل باید سیستم عامل را به نسخه قبل بازگردانید.

نشانه‌هایی از قبیل هنگ کردن یا فریز شدن صفحه نمایشگر در هنگام استفاده از یک برنامه خاص، خطاهای بی دلیل در بعضی از برنامه و کند شدن شدید سیستم در هنگام استفاده از یک برنامه خاص، می‌تواند از جانب ناسازگاری یا عیب از برنامه‌ها باشد.

برای رفع این مشکل شما باید برنامه‌ی ناسازگار را شناسایی کرده و آن را حذف کنید. در صورتی که متوجه شدید هنگ کردن لپ تاپ از جانب بروزرسانی سیستم عامل است باید وارد تنظیمات شده و در بخش آپدیت، سیستم عامل را به نسخه‌ی قبل بازگردانید. برای جلوگیری از بروز این مشکلات همیشه قبل از نصب برنامه‌های جدید، بررسی کنید که با سیستم شما سازگار باشند.

سیستم عامل خراب یا به‌روزرسانی نشده

خرابی یا عدم به‌روزرسانی سیستم عامل می‌تواند باعث ایجاد اشکالات و ناپایداری در سیستم و در نتیجه هنگ کردن لپ‌تاپ شود. نشانه‌هایی مثل هنگ کردن و فریز شدن بی‌دلیل صفحه نمایشگر، خطاهای (Blue Screen of Death (BSOD، کند شدن شدید لپ تاپ و راه اندازی مجدد ناگهانی و بی‌دلیل، می‌تواند علت خرابی سیستم عامل باشد.

برای رفع این خرابی همیشه باید ویندوز را آپدیت کرده و نکته‌ی مهم این است که از نصب آپدیت‌های غیرمعتبر یا ناسازگار با سیستم خود خودداری کنید. در صورتی که متوجه مشکل پس از نصب آپدیت شدید وارد تنظیمات لپ تاپ شده و در بخش آپدیت، سیستم عامل را به حالت قبل برگردانید.

تنظیمات نادرست سیستم

تنظیمات نادرست سیستم، مانند تنظیمات مربوط به حافظه مجازی یا تنظیمات گرافیکی، می‌تواند باعث ناپایداری سیستم و هنگ کردن لپ‌تاپ شود. در این هنگام سیستم با کاهش شدید در عملکرد، کند شدن سیستم و خطاهای مربوط به حافظه، خرابی را نشان می‌دهد.

بعد از مشاهده‌ی این نشانه‌ها بهتر است تنظیمات سیستم خود را به حالت پیش فرض کارخانه بازنشانی کرده و تنظیمات مربوط به حافظه مجازی و تنظیمات گرافیکی را به طور دستی پیکربندی کنید. همچنین پیشنهاد می‌کنیم درصورتی که از دانش کافی برخوردار نیستید، از ایجاد هرگونه تغییرات خودداری کنید.

هنگ کردن لپ تاپ تصویر چهارم

راه‌حل‌های رفع هنگ کردن لپ تاپ

در اینجا چند راه‌حل برای رفع مشکل هنگ کردن لپ تاپ ارائه می‌شود:

  • ابتدا لپ تاپ را ریستارت کنید: این ساده‌ترین راه حل است و در بسیاری از موارد مشکل را حل می‌کند.
  • برنامه‌های غیرضروری را ببندید: ممکن است برخی از برنامه‌ها به طور غیرعادی حافظه RAM یا CPU را اشغال کنند و باعث هنگ کردن لپ تاپ شوند.
  • بررسی دمای CPU و GPU: گرم شدن بیش از حد CPU یا GPU می‌تواند باعث ناپایداری سیستم و هنگ کردن لپ تاپ شود. از نرم‌افزارهای مخصوص برای بررسی دمای CPU و GPU استفاده کنید.
  • آپدیت درایورها: درایورهای قدیمی یا خراب می‌توانند باعث مشکلات مختلفی از جمله هنگ کردن لپ تاپ شوند برای رفع ان درایورهای خود را به طور مرتب آپدیت کنید.
  • اسکن سیستم برای ویروس‌ها و بدافزارها: ویروس‌ها و بدافزارها می‌توانند باعث مشکلات مختلفی از جمله هنگ کردن لپ تاپ شوند. اگر روی سیستم خود آنتی ویروس ندارید بهتر است در اولین فرصت آنتی ویروس قوی نصب کنید.
  • بررسی فضای ذخیره‌سازی: کمبود فضای ذخیره‌سازی می‌تواند باعث کند شدن سیستم و حتی هنگ کردن لپ تاپ شود برای رفع این مشکل هم فضای ذخیره‌سازی خود را آزاد و فایل‌های غیرضروری را حذف کنید.
  • بررسی سلامت هارد دیسک: هارد دیسک‌های معیوب باعث بروز هنگ کردن لپ تاپ می‌شود و برای رفع آن باید با نرم افزارهایی سلامت هارد دیسک را بررسی کنید.
  • ویندوز را به‌روزرسانی کنید: بروزرسانی‌ها در ویندوز و سیستم عامل می‌تواند از هنگ کردن لپ تاپ جلوگیری کند پس ویندوز خود را به طور مرتب آپدیت کنید.
  • اگر مشکل برطرف نشد، از یک متخصص کمک بگیرید: اگر با انجام راه‌حل‌های ارائه شده مشکل هنگ کردن لپ تاپ شما برطرف نشد، ممکن است مشکل مربوط به سخت‌افزار لپ تاپ باشد. در این صورت، از یک متخصص برای عیب‌یابی و تعمیر لپ تاپ خود کمک بگیرید.

سخن آخر

هنگ کردن لپ تاپ یکی از رایجترین مشکلات است که می‌توانید با چند ترفند آن را رفع کنید. پس بهتر است با دانستن دلایل آن، مشکل را برطرف سازید. همچنین همواره پیشگیری از مشکلات بهترین راه حل است پس همیشه نکاتی مثل استفاده از پد خنک کننده، بستن برنامه‌های غیرضروری، به‌روزرسانی ویندوز و درایورها، اسکن ویروس، حذف فایل‌های غیرضروری، استفاده از باتری سالم، استفاده از آنتی ویروس قوی و تمیز کردن منافذ لپ تاپ را جدی بگیرید.

هنگ کردن لپ‌تاپ یکی از مشکلات رایج است که می‌تواند تأثیر منفی بر روی تجربه کاربری و بهره‌وری داشته باشد. این مشکل به‌ویژه در لپ‌ تاپ‌ ارزان و لپ‌ تاپ‌ برنامه‌ نویسی می‌تواند به دلیل محدودیت‌های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری بروز کند. لپ‌تاپ‌های ارزان که معمولاً با مشخصات پایین‌تری عرضه می‌شوند، ممکن است به دلیل کمبود حافظه RAM یا پردازنده‌های ضعیف‌تر، عملکرد مناسبی نداشته باشند و به هنگ کردن‌های مکرر دچار شوند. از سوی دیگر، در لپ‌تاپ‌ برنامه‌نویسی، هنگ کردن می‌تواند به دلیل اجرای چندین برنامه و ابزار توسعه همزمان، بار اضافی روی سیستم ایجاد کند.

لپ‌ تاپ‌ طراحی و لپ‌ تاپ‌ گیمینگ، که برای پردازش‌های گرافیکی سنگین و بازی‌های پیچیده طراحی شده‌اند، نیز ممکن است با مشکلات مشابهی مواجه شوند، به‌ویژه اگر کارت گرافیک یا سیستم خنک‌کننده به درستی عمل نکند. برای رفع این مشکلات، می‌توان به روزرسانی درایورها، ارتقاء حافظه RAM، یا استفاده از نرم‌افزارهای بهینه‌سازی سیستم را امتحان کرد.

اگر به دنبال لپ‌ تاپ قسطی هستید، پلتفرم‌هایی مانند فراکو می‌توانند به شما کمک کنند تا با پرداخت‌های مدیریت‌شده، یک لپ‌تاپ جدید و با عملکرد بهینه‌تر تهیه کنید. این انتخاب به شما این امکان را می‌دهد که از قابلیت‌های مدرن و سخت‌افزار قدرتمندتر بهره‌برداری کنید و مشکلات مربوط به هنگ کردن را به حداقل برسانید. انتخاب یک لپ‌تاپ با مشخصات مناسب و توجه به نیازهای خاص خود می‌تواند به بهبود عملکرد و کاهش مشکلات نرم‌افزاری و سخت‌افزاری کمک کند.

سوالات متداول

آیا ویروس باعث هنگ کردن لپ تاپ می‌شود؟

بله پس حتما نصب آنتی ویروس را جدی بگیرید و همچنین از باز کردن و ورود به سایت‌های مشکوک خودداری کنید.

آیا خرابی باتری می‌تواند باعث هنگی سیستم شود؟

بله در صورتی که مدت زیادی است که از لپ تاپ استفاده می‌کنید یا باتری دچار خرابی و ضربه خوردگی شده باشد می‌تواند باعث هنگ کردن سیستم شود. 

دیدگاه کاربران

برای ثبت نظر ابتدا باید وارد شوید.

تا کنون هیچ دیدگاهی برای این مقاله ثبت نشده است.

شما میتوانید اولین نفری باشید که برای این مقاله دیدگاه ثبت می کند.