انتخاب بین خرید لپ تاپ گیمینگ یا کامپیوتر مناسب این کار، یکی از چالشهاییست که گیمرها با آن مواجه هستند. جنبههای زیادی وجود دارد که یک لپتاپ و کامپیوتر را برای بازی متفاوت میکند. همچنین حتی اگر تمام قطعات سختافزاری این دو نیز مشابه باشند، باز هم تفاوتهای چشمگیری بین لپ تاپ و کامپیوتر گیمینگ مانند قابلیت حمل، نیاز به اتصال به منبع انرژی، اتصال به لوازم جانبی و غیره دیده میشود که در تصمیمگیری بین این دو موثر خواهند بود.
بودجه نیز مسئله مهمی است که با توجه به رشد سریع قیمت لوازم دیجیتال در سالهای اخیر، به دغدغه اصلی افراد تبدیل شده است. در این مقاله، با تشریح ویژگیهای این دو گزینه و معایب و مزایای هر کدام، سعی داریم شما را در پاسخ به این سوال که لپ تاپ گیمینگ بخریم یا PC راهنمایی کنیم. تا انتها با ما همراه باشید تا بدانید با شرایط زندگی، بودجه و انتظاراتی که دارید، کدام یک مناسب شماست.
مقایسه قابلیت حمل در لپ تاپ گیمینگ و کامپیوتر رومیزی
مسلما در نگاه اول، بزرگترین تفاوت بین لپ تاپ گیمینگ و کامپیوتر گیمینگ این است که اولی یک دستگاه 2 تا 3 کیلوگرمی است و به راحتی میتوان آن را با یک دست حمل کرد؛ اما دومی در بهترین حالت 15 کیلوگرم وزن دارد و جابهجایی آن منطقی نیست. کامپیوتر رومیزی گیمینگ، ممکن است در زمینههای زیادی از لپ تاپ گیمینگ برتری داشته باشد اما قطعا در بحث قابلیت حمل، برگ برنده با لب تاب است و انتخاب افرادی که یک جا ساکن نیستند یا میخواهند در مکانهای مختلف بازی کنند، لپ تاپ گیمینگ خواهد بود.
گیمری که با کامپیوتر بازی میکند، برای تعویض محل بازی علاوه بر لوازم جانبی مخصوصی که برای بازی به دستگاه متصل کرده مانند هدفون یا دسته بازی، باید کیس، مانیتور، کیبورد و موس را نیز حمل کند اما اگر لپ تاپ گیمینگ داشته باشد، حجم کلی دستگاهی که باید جابهجا کند بسیار کمتر است. با این شرایط، لپ تاپ گیمینگ از لحاظ قابلیت حمل و سهولت در جابهجایی، نسبت به PC برتری دارد.
مقایسه کیفیت و سایز نمایشگر PC و لپ تاپ
سایز نمایشگر لپ تاپ های گیمینگ معمولا بین 15 تا 17 اینچ است؛ البته مدلهای محدودی با سایز 18 و حتی بالاتر هم تولید شده اما خیلی رایج نیستند. این موضوع برای گیمرهایی که نیاز به نمایشگرهای بزرگتر دارند محدودیت محسوب میشود؛ هر چند میتوان با اتصال لپ تاپ گیمینگ به نمایشگر خارجی این مشکل را رفع کرد اما به هر حال هزینه اضافی با خود به همراه دارد. در طرف دیگر PC ها قرار دارد که نمایشگرهایی با سایز 24 تا 30 اینچی دارند و از این لحاظ تجربهای نزدیکتر به واقعیت بازی برای فرد خلق میکنند.
پنل بهکار رفته در نمایشگرهای کامپیوترهای رومیزی معمولا میتواند پیشرفتهتر باشد و تا 8K پیش رود اما اصولا بالاترین کیفیت در نمایشگر لپ تاپ گیمینگ، 4K است. از لحاظ نرخ نوسازی نیز PC، بهتر از لپ تاپ است و مانیتور گیمینگ با نرخ نوسازی 360 هرتز نیز در بین آنها دیده میشود؛ در صورتی که نرخ نوسازی نمایشگر لپ تاپها معمولا از 240 هرتز فراتر نمیرود. با این توضیحات، برنده این بخش از مقایسه لپ تاپ گیمینگ و PC، مشخصا PC خواهد بود.
مقایسه عملکرد لپ تاپ و کامپیوتر گیمینگ
در یک سیستم گیمینگ، نوع پردازنده مرکزی و قدرت آن اهمیت زیادی دارد. پردازنده قلب یک سیستم است که اجرای برنامهها و محاسبات مورد نیاز برای انجام کارها را برعهده دارد و اگر قدرت کافی نداشته باشد، این موارد با کندی و وقفه انجام خواهد شد. با این توصیف برای گیمینگ، گزینهای بهتر است که پردازش در آن با قدرت و سرعت بیشتری انجام شود. در PC به این دلیل که حجم بیشتری نسبت به لپتاپ در اختیار است، میتوان از پردازندههای پرقدرتتر و کارتهای گرافیک پیشرفتهتر استفاده کرد.
مقاله مرتبط: راهنمای خرید لپ تاپ + معرفی بهترین لپ تاپ برای انواع کاربری
نکته قابل توجه اینجاست که حتی در مقایسه بین یک لپ تاپ و یک کامپیوتر مناسب گیمینگ با CPU یکسان، خروجیهای متفاوتی مشاهده میشود؛ آن هم به این دلیل است که قطعات پشتیبان CPU مثل رم یا کارت گرافیک، متفاوت هستند و در کل عملکرد کل دستگاه نیز متفاوت خواهد شد. بهعنوان مثال، PC میتواند رم بیشتری در خود جای دهد بنابراین سرعت و حجم اطلاعات در حال پردازش بالاتر میرود.
کامپیوترهای گیمینگ از نظر قدرت پردازش گرافیکی نیز بهتر از لپ تاپ گیمینگ هستند. کارتهای گرافیک کوچک بهکار رفته در انواع مختلف لپ تاپ گیمینگ، هرچقدر هم پیشرفته و پرقدرت باشند به پای مدلهای بزرگ و حجیمی که در کامپیوترهای گیمینگ هستند نمیرسند. کارت گرافیک، نقش پررنگی در اجرای روان بازیها دارد و هرچه سطح بالاتری داشته باشد، میتوان بازیهای جدیدتر و دارای گرافیک بالاتری را با آن تجربه کرد. در کل، با توجه به مواردی که گفته شد، کامپیوتر رومیزی عملکرد بهتری نسبت به لپتاپ برای گیمینگ دارد.
تفاوت سیستم خنککننده در لپ تاپ گیمینگ و کامپیوتر
سیستم خنککننده در لپ تاپ های گیمینگ، با PC کاملا متفاوت است؛ چرا که در لپ تاپ به علت فشردگی سیستم و محدودیت فضا، امکان گردش هوا بسیار کم است. سیستم کولینگ لپ تاپ گیمینگ، شامل چند فن کوچک و لولههای حرارتی برای انتقال گرما از قطعاتی مانند CPU و GPU به سمت پرههای فنهاست. از طرف دیگر، فنها باید با سرعت بیشتری بچرخند تا گرما بهصورت موثرتری دفع شود بنابراین در مواقع استفاده سنگین صدای این سیستم در لپ تاپ بیشتر از کامپیوتر گیمینگ خواهد بود.
در کامپیوترهای رومیزی، سیستمهای خنککننده حجیمتر و قدرتمندتری استفاده میشود و به همین علت، گرمای تولید شده بهتر دفع شده و تهویه هوا به طور موثرتری صورت میگیرد. با وجود این سیستمهای پرقدرت و همچنین امکان گردش هوا بین قطعات به دلیل گستردگی فضا، برای خنککنندگی کامپیوتر گیمینگ نیازی به کار کردن فنها با شدت بالا نیست و قاعدتا صدای آن نیز کمتر است.
علاوهبر فنهای چرخشی، فناوریهای جدیدتری نیز در PC قابل استفاده است. برای مثال، در فناوری کولینگ مایع، گرمای قطعاتی مانند کارت گرافیک بهوسیله پمپ و رادیاتور به بیرون از کیس منتقل خواهد شد. سیستم پیشرفتهتر، خنککننده نیتروژنی است که در اورکلاک شدید کاربرد دارد و در دفع گرمای قطعات، قدرت آن بسیار بیشتر است. بنابراین در این مقایسه مشخصا کامپیوتر رومیزی مورد بهتری نسبت به لپ تاپ است.
قابلیت ارتقا در کدام بیشتر است؟ لپ تاپ یا کامپیوتر گیمینگ؟
امکان ارتقاء قطعات در لپ تاپها محدودیت به حافظه داخلی و رم است و برخی مدلها را میتوان از این لحاظ تا دو برابر ظرفیت ارتقا داد. پردازنده و کارت گرافیک لپ تاپ قابل تغییر نیست؛ زیرا این قطعات روی برد اصلی لحیم شده و ثابت هستند. بنا بر تمام این توضیحات، عمر استفاده از لپ تاپ گیمینگ محدودتر است و برای اجرای بازیهای جدیدتر پس از چند سال مجبور میشوید کل دستگاه را تعویض کنید.
البته باید به این موضوع هم اشاره کنیم که در برخی لپ تاپ های گیمینگ رده بالا، امکان استفاده از کارت گرافیک اکسترنال توسط پورتهایی مانند Thunderbolt نیز وجود دارد اما به هر حال از نظر سرعت و قدرت پردازش گرافیکی بازهم ضعیفتر از کامپیوترهای رومیزی هستند.
در مقابل PC گیمینگ قابلیت هرگونه ارتقا برای همه قطعات سختافزاری از جمله رم، کارت گرافیک، پردازنده، هارد دیسک، سیستم خنککننده و حتی مادربورد را دارد و هر زمان که بخواهید میتوانید بر اساس بودجه و نیازی که دارید، قطعات پیشرفتهتر و قدرتمندتری نصب کنید؛ بنابراین اگر به دنبال سیستمی با قابلیت ارتقاء بدون قید و شرط و همیشگی هستید، باید کامپیوتر رومیزی را برای گیمینگ انتخاب کنید.
قیمت لپ تاپ گیمینگ بیشتر است یا PC؟
لپ تاپی که سختافزار قدرتمند داشته باشد و مناسب گیمینگ باشد، معمولا قیمت بالاتری نسبت به یک کامپیوتر رومیزی با همان قدرت و عملکرد خواهد داشت. قطعات بهکار رفته در لپ تاپ های گیمینگ مانند باتری، پردازنده و سیستم خنککننده به دلیل این که دارای ابعاد بسیار فشرده و کوچکی هستند، هزینه تولید بالاتری دارند و در نتیجه گرانترند. اما قدرت انتخاب در اسمبل کردن یک کامپیوتر رومیزی گیمینگ بسیار بیشتر است و شما این امکان را دارید بر حسب نیاز خود، قطعات مناسب را انتخاب و باهم ترکیب کنید؛ در این صورت هزینهها بهینهتر خواهد بود و سیستمی که در انتها تحویل میگیرید، دقیقا مطابق با خواستههای شماست.
البته در سریهای گیمینگ مختلف از برندهایی مانند ایسوس، لنوو یا اچ پی، مدلهایی از لپ تاپ گیمینگ اقتصادی هم وجود دارند که با هزینه کمتر، سیستمی با قدرت قابل توجه در اختیار گیمرها قرار میدهند. شما میتوانید با پرداخت هزینهای معقول و منطقیتر حتی به اندازه یک کامپیوتر رومیزی، برای یک لپ تاپ گیمینگ هزینه کنید و قابلیت حمل را هم داشته باشید اما به هر حال قدرتی که از یک PC برای گیمینگ انتظار میرود در لپتاپ گیمینگ نخواهید دید.
سوالات متدوال
لپ تاپ گیمینگ قدرت بیشتری دارد یا PC؟
از نظر قدرت عملکرد کلی و پردازش گرافیکی، PC میتواند از لپ تاپ بهتر و قدرتمندتر باشد.
قیمت کامپیوتر رومیزی گیمینگ بیشتر است یا لپ تاپ؟
اصولا هزینه خرید و اسمبل کردن قطعات پرقدرت و پیشرفته برای یک سیستم گیمینگ رومیزی، کمتر از خرید لپ تاپ گیمینگ حرفهای خواهد بود.
برای ثبت نظر ابتدا باید وارد شوید.
تا کنون هیچ دیدگاهی برای این مقاله ثبت نشده است.
شما میتوانید اولین نفری باشید که برای این مقاله دیدگاه ثبت می کند.